sobota 25. ledna 2014

G. Chevallier - Zvonokosy

Dříve, než začnu rozebírat knížku, rád bych měl krátké okénko, oč se tady na blogu jedná... Můžete si všimnout, že poslední příspěvek byl přidán snad před měsícem a od té doby aktivita nulová. Já přiznávám, že prostě nemám čas. Píši do dvou školních časopisů (respektive jeden jenom vedu), pokouším se o focení a do toho se musím snažit prolézt gymnázium, ve kterém už dva roky předstírám svou inteligenci. Takže tento blog bude spíš pro mě odreagováním a "archivem zajímavých děl", o kterých bych rád řekl čtenářům (nebojte, nejsem tak naivní, abych si myslel, že to tu někdo čte, ale přece... zní to hezky, ne?), takže se bude klidně stávat, jako teď, že měsíc na blogu nebude nové ani to datum, a poté se dostanou dvě planety do konjunkce, k tomu bude úplněk, a já dostanu výčitky svědomí, tudíž doplním sem několik článků naráz. Ale už ke knížce!

 

Obálka prozrazuje hlavní zápletku... spor o veřejnou toaletu. Je nádherně vyvedena, i když není původní, ale od českého umělce. Obsahuje 316 stránek, ale je lehká a docela dobře se čte, takže ideální do dopravních prostředků na zahánění nudy. Vydal ji Knižní klub v roce 2012, já jsem si ji pořídil chvíli poté. V té době mě stála v Knižním centru asi 250,-. Zajímavé je, že ač je to vydání nové, pořád čerpá z původního překladu Jaroslava Zaorálka, který vznikl krátce po vydání knihy v roce 1934. Sehnat přes internet by měla jít doteď, ale viděl jsem starší vydání v antikvariátu, tak pokud budete mít štěstí, ušetříte.

Děj se odehrává v malebném francouzském městečku Zvonokosy, ležícím v kraji Beujolais, kde se jednoho dne rozhodne starosta Bartoloměj Pěšinka postavit veřejný záchodek. Bohužel záchodek je postaven hned u fary, navíc pod okny staré panny, mravokárkyně a farnice Eulalie Čubíkové. Ta je samozřejmě pobouřena a chce se proti instalaci tohoto zařízení bránit. Záchod je ovšem nakonec postaven a stává se místem k setkávání se místní omladiny. To Eulalii ještě víc pobouří, a když jedna dívka z církevní družiny otěhotní s jedním hochem „od záchodku“, znamená to začátek války. Do tohoto sporu se přimíchá ještě spousta dalších postav, jako například farář Calaba, nebo baroka Kratihájová na farní straně Záchodobijců a učitel Inocenc Kulíšek, nebo hostinský Macarát na republikánské straně Záchodomilců. Záchod však není hlavním problémem, on je pouze poslední kapkou do plného poháru nevraživosti mezi představiteli a příznivci církve a představiteli a příznivci republiky. Tato poslední kapka způsobí, že pohár přeteče a odstartuje další řadu větších či menších skandálů, až na místě musí zasahovat armáda.


Číst či nečíst? Jak jsem předeslal už v prvním, "technickém", odstavci, je to dobrá knížka na cesty, ale klidně i na domácí čtení. Ovšem pokud máte rádi dnešní moderní romány, kde se děj začíná odehrávat hned na prvních stránkách a hlavní linie příběhu se táhne přes celou knížku jako lano, jež jen občas pustí vlásek boční epizodky, nebude moc potěšen. Cirka třetinu knihy zabírají totiž popisy zúčastněných osob, jejich stručná historie, vztahy s ostatními a tak dále, což klidně vydá na dvě kapitoly a pozdrží to rozvíjení příběhu asi jako hádavá panička frontu v obchodě - sice si ji rádi poslechnete, ale mnohem radši byste už měli účet v kapse a šli prosluněnou ulicí vstříc světlým zítřkům a umývání oken, co vás čeká.... Ovšem pokud vám občasné "hašteřivé ženské" nevadí, směle začněte číst, knížka vám bude skvělým společníkem plným lehkého humoru...



PS: Před rokem jsem na Zvonokosy psal referát, který jsem vyvěsil zde (a přiznávám, obšlehl jsem z toho děj, no kdo to má furt vypisovat, žejo!).

Žádné komentáře:

Okomentovat