pondělí 30. prosince 2013

K. Kryl - Rýmované komentáře

Dle mého názoru, jedna z nejpovedenějších obálek
"Chceš-li být slaven, třeba psáti,jak vyžadují papaláši. A stejně jako v mariáši -z literatury jenom svršekbez krále. Páni literátijdou s honorací na dostihy.Vždyť je zas březen - měsíc knihy,bachoru, čepce - zkrátka - dřšek..."
Úryvek z komentáře KK k březnu 1988

Kolem Vánoc jsem na pultech knihkupectví zaregistroval novou knížku - Rýmované komentáře od Karla Kryla, obsahující texty, jež odvysílal v rádiu Svobodná Evropa jako takové své rozloučení se s prací v této stanici. A k tomu tato knížka vyšla necelých 20 let od výročí jeho smrti.  Bylo jasné, že jsem po knížce hned zatoužil. O to větší byla má radost, když jsem ji objevil pod stromkem. 

První věcí, která vás na knížce zaujme je skvěle vyvedená grafika obálky. Ta se nakladatelství Torst povedla. Nádherně čistá a jednoduchá práce, která ovšem zaujme. Čisté linie si drží celá knížka, kdy je psána jednoduchým fontem, na bílém papíru. Knížka není žádný tlustospis, obsahuje 114 stránek. Sehnat byste ji měli nyní v knihkupectvích, vzhledem k tomu, že se jedná o první vydání, vydané roku 2013, nemá nejspíš smysl hledat po antikvariátech.

Knížka obsahuje, jak bylo zmíněno výše, texty vysílané v jeho pořadu na Svobodné Evropě. Ty jsou zde členěny na šest kapitolek, šest pořadů, a jsou doplněny komentáři autora. První báseň v knize je z roku 1983 a dále jsou vybírány básně a písně pro autora významné, mapující dobu (a hlavně autorův pohled na dobu a jeho čím dál častější upozorňování na konkrétní problémy doby, nikoli jen na abstraktní pojmy jako "socialismus"), život v Těžkoslovensku i v cizině. Tudíž zde naleznete například komentář k měsíci knihy, k autorovu cestování po Spojených státech, píseň Písničkářský bacil nebo třeba báseň Timur a jeho parta, jedno z prvních veřejně pronesených varování vůči stavu mladé demokracie. Poslední komentář je z roku 1991 a už pouze zobrazuje Krylovu depresi a deziluzi z vývoje naší demokratury...

Jak bych knížku hodnotil? Já osobně jsem si knížku hned oblíbil a věnuji jí prominentní místo v knihovně, abych se k ní mohl vracet. Ovšem "problém" je v tom, že tato knížka neobsahuje příběh, ale myšlenky, názory a pohled na svět očima jednoho člověka. Proto dávám na konec dnešního článku ještě jednu báseň KK, aby jste mohli zjistit, jestli se na svět náhodou nedíváte podobnýma očima, jako on...

"Vane vítr z polí, vane vítr z rovin,z nekonečných rolí tekou stránky novin,zaplavuje Prahu potištěné smetínovin bez obsahu, novin bez paměti.
Heslo do titulu s hlavou politika,cara Caligulu lidu bez jazyka,vane vítr z rovin dneska jako kdysi,tupé stránky novin na záchodku visí.
Lidu na Východě zuby vylomilaslova o svobodě cara-lidumila,každý cara vidí: mluví o člověku,ježto má rád lidi, nejlíp na česneku ..."
báseň Noviny - červenec 1989

Žádné komentáře:

Okomentovat